Open research behind closed doors

Open research behind closed doors: Assessing the impact of Covid-19 measures on persons deprived of liberty with psychosocial and intellectual disabilities

The Coronavirus pandemic has an immense impact on the lives of millions of individuals; equally and especially on persons in detention facilities. Persons deprived of liberty with psychosocial and intellectual disabilities are in a particularly vulnerable situation since they are overrepresented in prisons and ‘disproportionately impacted due to attitudinal, environmental and institutional barriers that are reproduced in the Covid-19 response’ as the Office of the High Commissioner for Human Rights acknowledged.

With this project, the Ludwig Boltzmann Institute of Human Rights (BIM) in cooperation with partners from Austria, Italy and Germany aims to assess the challenges faced during the Covid-19 pandemic by persons with psychosocial and intellectual disabilities, who are detained as a result of their criminal behaviour and/or as a result of exemption of criminal responsibility due to their disability. More specifically, the project will identify paths for future research on the challenges of pandemics in closed institutions, develop recommendations on how the situation of persons deprived of liberty with psychosocial and intellectual disabilities in times of a pandemic can be improved, while simultaneously raising awareness on the topic.

To achieve these goals, the project will apply open innovation in science methods. This will enable an early and structured involvement of persons deprived of liberty with psychosocial disabilities, their relatives and experts closely working with them (e. g. lawyers, representatives of extramural care facilities and so on), who will be actively participating in the conceptualisation of the project, the identification of challenges as well as of pathways for future research at various stages of the project. Moreover, the project is carried out by organisations with longstanding, some representing the interests of persons who are deprived of their liberty and of their relatives. With their active involvement through co-developing and co-designing the project the effective engagement and empowerment of persons with lived experience will be strengthened.

Offene Forschung hinter verschlossenen Türen: Eine Einschätzung der Auswirkungen von Covid-19 Regelungen auf Personen im Maßnahmenvollzug

Die Covid-19 Pandemie hat einen immensen Einfluss auf das Leben von Millionen von Menschen; ebenso und insbesondere auch auf das Leben von Personen in Justizanstalten. Personen mit psychosozialen und intellektuellen Beeinträchtigungen, denen die Freiheit entzogen ist, befinden sich in einer besonders vulnerablen Situation, da sie in Justizanstalten überrepräsentiert sind und „aufgrund der einstellungsbezogenen, Umfeld bedingten und institutionellen Hindernissen, welche im Zuge der Covid-19 Regelungen reproduziert werden, disproportional betroffen sind“, wie das Büro der Hohen Kommissarin für Menschenrechte (OHCHR) betont.

Dieses Projekt des Ludwig Boltzmann Instituts für Menschenrechte (BIM) wird in Kooperation mit Partnerorganisationen aus Österreich, Italien und Deutschland durchgeführt. Es zielt darauf ab die  Herausforderungen, welchen Personen mit psychosozialen und intellektuellen Beeinträchtigungen, die aufgrund ihres strafbaren Verhaltens und/oder nach Ausschluss der strafrechtlichen Verantwortung angehalten oder untergebracht sind, während der Covid-19 Pandemie begegnen, zu verstehen und aufzuzeigen. Konkret soll das Projekt Empfehlungen entwickeln, wie die Situation von Personen im Maßnahmenvollzug während Pandemien verbessert werden kann. Gleichzeitig soll in der Öffentlichkeit und unter relevanten Akteur*innen Bewusstsein für das Thema geschaffen werden.

Um diese Ziele zu erreichen, wird das Forschungsteam Methoden der offenen Wissenschaft und Innovation anwenden. Das Projekt basiert auf der effektiven Beteiligung von betroffenen Personen und deren Angehörigen. Das Projektteam wird weiters nationale und internationale Interessensvertreter*innen, wie z. B. Anwält*innen, Vertreter*innen von extramuralen Einrichtungen etc., miteinbeziehen. Zudem werden Partnerorganisation mit langjähriger Erfahrung in diesem Feld, unter anderem auch Selbst- und Interessensvertretungsorganisationen, das Projekt mitgestalten, um die tatsächliche Teilhabe und Ermächtigung von Personen mit gelebter Erfahrung in dem Bereich sicherzustellen.

forward Back to top